Karitatív célra elárverezték Ferenc pápa régi iPadjét

Egy szegény gyerekeket oktató uruguayi iskola javára elárverezték kedden Ferenc pápa egykori iPadjét, amelyet az egyházfő tavaly elajándékozott egy uruguayi plébánosnak.

A montevideói Castells aukciósház árverésén 30 500 dollárért (8,5 millió forint) talált gazdára az Apple-táblagép, amely amúgy körülbelül 600 dollárt érhet. Az aukciósház közleménye szerint a pápai iPadért egy telefonon licitáló, meg nem nevezett argentin üzletember kínálta a legjobb árat.

Uruguayi sajtóértesülések szerint Ferenc pápa másfél évig használta, majd tavaly egy Gonzalo Aemilius nevű uruguay papnak ajándékozta a készüléket. A plébános egy szegény gyermekek részére létesült, Uruguay északi részén, Paysandúban idén átadott iskolának adományozta a tabletet.

Az iskola úgy döntött, hogy az “Őszentsége Ferenc” feliratot viselő táblagépet elárverezi, és a bevételből bővítik a tantermeket, és tornatermet is építenek.

Az iskola vezetői szerint kudarcot vallottak azok a kísérletek, hogy a világhírű aukciósházak, a Sotheby’s vagy a Christie’s révén bocsássák áruba a táblagépet, ezért fordultak a helyi, montevideói árverésszervezőhöz.

Az iPad kikiáltási ára 20 ezer dollár volt, az iskola legalább 40 ezer dollárt várt érte, és eredetileg úgy volt, hogy ezen érték alatt nem is adják el.

A készülékhez mellékelték a Vatikánnak a pápa személyi titkára által aláírt igazolását arról, hogy a fehér-ezüst készüléket Ferenc pápa használta.

A 78 éves katolikus egyházfő Isten adományának nevezte az internetet, de elismerte, hogy személyes viszonya az új technológiákhoz “katasztrofális”.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük