Hogyan működik a multitasking?

Az iPhone 3GS, iPod Touch (3rd Gen) és az iPad a 4.0-s szoftver segítségével képes lesz majd a multitasking-re, na de mégis hogyan? Lássuk hát!

Mire is használható:

A felhasználó számára, multitasking nagyon egyszerűen átlátható és gyorsan kezelhető. Az alkamzások váltása nagyon gyorsan történik, de Apple szerint nem lesz semmiféle belassulás a programok váltása között. A multitasking megkönnyíti majd az életünket az SMS, hívások fogadása, játékok, és a chat terén is. Ugyanis akármit is csinálunk éppen, ha jön egy SMS nyugodtan elolvashatjuk, annélkül, hogy az előbb folytatott tevékenység elveszne, tehát mindent onnan folytathatunk ahol félbehagytuk. Továbbá alkalmas lehet pl. arra, hogyha, tegyük fel, a Flickr-re töltünk fel egy képet akkor nem feltétlenül kell megvárni a feltöltés végét, hanem elég csak a háttérbe rakni és ezidő alatt megnézhetjük a mail-jeinket vagy az időjárást vagy akármit ami éppen jólesik.

Hogyan használható:

A funkció használata roppant egyszerűnek ígérkezik, nincs más dolgunk mint, hogy kétszer megnyomjuk a Home gombot és egy tálca tárul elénk a kijelző alján, ahol megtekinthetjük a jelenleg háttérben futó alkalmazások listáját. És a váltás pedig, annyiból áll hogy rákattintunk arra az app-ra amire váltani szeretnénk. A működési elve hasonló a váltásnak mint a Feladat váltó Windows-on vagy Mac-en. Nem nagy ördöngösség.

Példák a való életből:

Itt egy példa, szerintem már mindenkivel előfordult hogy kapott e-mail-ben egy linket amit meg szeretett volna megtekinteni de ha rákattint akkor megnyílik a Safari és bezáródik a Mail, és ha az ember végzett újra vissza kell menni a Home-ra és onna újból megnyitni a leveleket, és kereshetjük is ki, hogy hol is tartottunk.
Ezt a problémát a multitasking kiküszöböli, ugyains amikor rákattintasz a linkre szintúgy megnyitja a Safari-t de a háttérben futtatja a Mail-t is, így ha befejeztük a böngészést nincs is más dolgunk mint, a Home gombot kétszer megnyomni és átváltani a Mail-re és máris ott vagyunk ahol abbahagytuk.
Egy másik jó példa, a legtöbb iPhone tulaj használja a Skype-ot ám ahhoz, hogy hívást tudjunk fogadni ahhoz az eddigi OS-eknél nyitva kellet, hogy legyen a Skype. Ezáltal nemigen lehet mást csinálni a telefonon.
Ám az OS 4.0 már ezt is kiküszöbölte, ugyanis zavartalanul használhatjuk készülékünket, amíg a Skype a háttérben fut. Netezhetünk, játszhatunk. Ha érkezik egy Skype hívás akkor azonnal átvált a Skype-ra és már fogadhatjuk is, amint befejeztük a hívást máris visszaválthatunk az előbbi elfoglaltságunkra, és onnan folytatjuk ahol félbeszakítottuk.

A takaró alatt:

Az Apple azt állítja, hogy a multitasking az akku élettartamára és üzemidejére is jó hatással van.
Na de hogyan?
Az ok egyszerű: ez nem 100%-os multitasking. Az Apple a hardware összes erőforrását a szoftver rendelkezésére bocsátja, azomban az OS 4.0 okos ilyen szempontból, hiszen előnyben részesítí az egyes feladatokat míg a nem annyira szükségeseket hátrányban, pl. játékok, de persze a legmagasabb prioritást az éppen használtban lévő alkalmazás kapja.
Azzal indokolták a nem full multitasking-et, hogy az drasztikusan lecsökkentené az akku élttartamát, ugyanis ahhoz nagyon sok memóriára és CPU-ra lenne szükség ami köztudottan, nem egy energiatakarékos folyamat.
Az Apple megint előrelátó és ügyes volt, mert a háttérben futó folyamatokat lehet szünetelteni, ahogy minden UNIX alapú operációs rendszerben. Hogy memóriát nyerjünk egy másik feladathoz.

7 típusú szolgáltatást adott meg az Apple, amiket lehet a multitasking-ben használni:

1. Az első nyilvánvaló: audió alkalmazások háttérben való futtatása.
2. Voice-over-IP szolgáltatások olyan alkalmazások számára, mint a Skype, ezúttal már 3G-n keresztül is, továbbá a fejlesztők egyéni hangot adhatnak a jelzéseknek, hívásoknak.
3. Helyspecifikus alkalmazások háttérben futtatása.
4. Minden GPS alkalmazás, mint pl. igo, TomTom.
5. Push értesítést a háttérben és most is támogatja a helyi bejelentést, pl. ha egy háttérben futó főző app időzítője szól hogy kész a sültcsirke.
6. Feladat befejezése lehetővé teszi az alkalmazások bezárását mielőtt átváltanánk egy másik feladatra.
7. Gyors váltás és futtatás a háttérben még ha a alvó üzemmódban is van az iPhone.

Összefoglalva mindezeket az Apple már megint kitett magáért, hiszen újból eleget tett a felhasználói igények nagyrészének az új OS 4.0-ban, pl. a multitasking-el. Ugyan nem 100%-os multitasking, de az előjelekből ítélve, könnyen és gyorsan használható a telefon lassulása nélkül, és még az akku-t is kíméli. Minden valószínüséggel jól fog működni.
Az Apple jó úton halad, hogy megcsinálja mindazt amire ezknek az eszközöknek szüksége van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük